Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012

(Επ)ανακαλύπτοντας την Ελληνική Επανάσταση: Ιστοριογραφικές διαμάχες και Δημόσια Ιστορία
Η Επανάσταση του 1821, εκτός από τον επετειακό και συμβολικό της χαρακτήρα για την ελληνική κοινωνία, αποτελεί και ένα τεράστιο ιστοριογραφικό ζήτημα σε σχέση με την εθνική ταυτότητα, τη φύση και τον χαρακτήρα του αγώνα και των επαναστατημένων υποκειμένων και κοινωνικών ομάδων, τα ίδια τα γεγονότα και την αφήγησή τους, τα ιστορικά τεκμήρια κ.α. Στην πρώτη δεκαετία του εικοστού πρώτου αιώνα, παρότι το ενδιαφέρον της νέας γενιάς ιστορικών φαίνεται να στρέφεται σε άλλα ιστορικά προβλήματα και περιόδους, τα ΜΜΕ με πληθωρικό τρόπο χρησιμοποιούν την Ελληνική Επανάσταση, αναπαράγουν και διαχέουν στο κοινό και ευρύτερα στο κοινωνικό σώμα την ιστορία, την ιστορική πληροφορία και τον ιστορικό «μύθο». Μέσω της αμεσότητάς τους προσπαθούν να ικανοποιήσουν το ενδιαφέρον του κοινού αλλά και να δημιουργήσουν νέα ενδιαφέροντα. Πλήθος βιβλίων, ενθέτων, άρθρων, εκπομπών δραματοποιημένων ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικών σειρών και συζητήσεων παράγουν λόγο για το παρελθόν, συχνά έμπλεο από πλάνες και παρανοήσεις, που μέσω της επανάληψης έχουν καταστεί τόποι κοινής παραδοχής. Διαμορφώνεται έτσι μία δημόσια ιστορία που έρχεται να αντιπαρατεθεί με την ακαδημαϊκή σε ποικίλα θεματικά πεδία, στη συζήτηση για τα σχολικά εγχειρίδια της ιστορίας, για παράδειγμα, ή με την προβολή ντοκιμαντέρ που αναφέρονται στην Ελληνική Επανάσταση. Παράλληλα, όμως, παρατηρείται και η παραγωγή έργων «υψηλής» εκλαΐκευσης που αξιοποιούν ή τουλάχιστον δεν παραποιούν τον επιστημονικό λόγο και τη μεθοδολογία της ιστορίας.


Όλα τα παραπάνω ζητήματα φιλοδοξούμε να συζητηθούν στην εκδήλωση του Ομίλου Μελέτης Ιστορίας και Κοινωνίας, στην Τρίπολη, με θέμα «(Επ)ανακαλύπτοντας την Ελληνική Επανάσταση: ιστοριογραφικές διαμάχες και Δημόσια Ιστορία».

Ομιλητές της εκδήλωσης

Παναγιώτης Ανδριανόπουλος, ιστορικός

Η Εκκλησιαστική πολιτική του Ιωάννη Καποδίστρια, όπως αυτή διαφαίνεται στο πόνημα του Υπουργού επί του Δικαίου Ιωάννη Γεννατά (1830)

Χρήστος Χρυσανθόπουλος, ιστορικός

Το '21 στον 21ο αιώνα: ιστορική κουλτούρα και ΜΜΕ

Συντονίζει η Κατερίνα Ζωγράφου, αρχειονόμος

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012, ώρα 18.00

Αίθουσα Γενικών Αρχείων του Κράτους-Αρχεία Νομού Αρκαδίας

Σ. Καρύδη & Ομήρων (πρώην LIDO)Δεν υπάρχουν σχόλια:

πόσοι μας διάβασαν: