Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Μία καταστροφική (και καταστροφολογική) συνέντευξη της Α.Παπαρήγα


 του Σταύρου Μαυρουδέα
Σε χθεσινή (30/5/2011) συνέντευξη της στον Κ.Παπαδάκη του ΑΝΤ1 η Αλέκα Παπαρήγα χαρακτήρισε ως καταστροφική την λύση έξω από το ευρώ και δραχμή υπό τις παρούσες συνθήκες, αν και, όπως δήλωσε το ΚΚΕ, είναι γενικά υπέρ της αποδέσμευσης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μάλιστα η δήλωση αυτή έρχεται όταν μερικές μέρες πιο πριν μία συγχορδία φερέφωνων της κυβέρνησης, του συστήματος και της ΕΕ επιχείρησαν για πολλοστή φορά να εκβιάσουν την ελληνική κοινή γνώμη αλλά και την πολιτική σκηνή με το δίλημμα: «ή με το ευρώ και το μνημόνιο ή με την έξοδο από το ευρώ και την καταστροφή». Δηλαδή όταν όλα τα βασικά συστημικά κέντρα επιδίωξαν, για άλλη μία φορά μετά τα ενορχηστρωμένα δημοσιεύματα περί «συνομωσίας της δραχμής», να χαράξουν μία απαγορευτική γραμμή για οποιονδήποτε διανοείται την έξοδο από την ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία της ΕΕ που οδηγεί σταθερά στην καταστροφή την χώρα μας και τον λαό της.
Αν η δήλωση αυτή προερχόταν από κάποιον από τους γνωστούς εκπροσώπους της ευρώδουλης συστημικής «αριστεράς» δεν θα προκαλούσε κανένα ενδιαφέρον. Προέρχεται όμως από την εκπρόσωπο ενός πολιτικού χώρου που σε δίσεκτους καιρούς επέμεινε στο ορθό αίτημα της αποδέσμευσης από την ΕΕ. Φαίνεται ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Το αρχικό αίτημα περί αποδέσμευσης (σαν βήμα για το σοσιαλισμό), σιγά-σιγά μεταξελίχθηκε σε αντικαπιταλιστική αποδέσμευση επί τω αριστερίστικω (βλέπε αποδέσμευση με λαϊκή εξουσία) για να καταλήξει στην αναγωγή σε κάποιες απροσδιόριστες σοσιαλιστικές καλένδες (βλέπε λαϊκή εξουσία με αποδέσμευση). Φυσικά τα δύο τελευταία είναι πολιτικές ανοησίες που ταιριάζουν εξουσία στο γνωστό δίλημμα του αυγού του Κολόμβου. Όμως όλα αυτά είναι μία μακριά (και σημαντική) συζήτηση για την στρατηγική και την τακτική μίας αριστεράς που θέλει να είναι κομμουνιστική και αντρεπτική.
Υπάρχει και ένα άμεσο επίδικο που είναι η διατύπωση μίας ρεαλιστικής πρότασης διεξόδου προς τον χειμαζόμενο λαό μας που να τον εμπνέει και να τον πείθει να αγωνιστεί σήμερα για καλύτερες μέρες ενάντια στην σημερινή βάρβαρη επίθεση του κεφαλαίου και της ΕΕ. Εκεί ο επαναστατικός χιλιασμός (η επίκληση μίας απώτερης σωτηρίας που όμως δεν είναι ορατή στην άμεση πραγματικότητα) αντί να κινητοποιεί οδηγεί στην παθητικότητα και την αποστράτευση. Τα φαινόμενα αυτά είναι εξόφθαλμα γύρω μας.
Τέλος, υπάρχει ακόμη κάτι πιο προβληματικό στην εν λόγω απάντηση. Κατ’ αρχήν φαίνεται ότι δεν είναι καθόλου τυχαία ούτε εν τη ρύμη του λόγου, όσο και εάν η Α.Παπαρήγα είναι επιρρεπής σ’ αυτό και όσο και εάν η συγκεκριμένη απάντηση είναι επιεικώς ασύντακτη. Στην πολιτική κάποιος στοιχειωδώς έμπειρος γνωρίζει πότε κάτι του ξέφυγε (και μπορεί να το διορθώσει παρακάτω) όπως επίσης γνωρίζει ότι η χρήση συγκεκριμένων εκφράσεων (π.χ. «η έξοδος από το ευρώ είναι καταστροφική») που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον από αντιπάλους και άλλες πολιτικές απόψεις έχει μία ιδιαίτερη βαρύτητα. Πόσο μάλλον όταν τουλάχιστον βάζει προβλήματα και έρχεται σε αντίφαση με παλιότερες δηλώσεις της Α.Παπαρήγα (π.χ. «δεν είναι ταμπού η έξοδος από το ευρώ»). Συνεπώς μάλλον η δήλωση δεν αποτελεί αστοχία. Όσο μάλιστα θα συνοδεύεται από άσχετες και από το πουθενά ανακοινώσεις (π.χ. του κομματικού γραφείου τύπου) περί αποδέσμευσης τόσο κάτι πράγματι θα είναι σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Γι’ αυτό η δήλωση αυτή είναι πολλαπλά προβληματική. Έρχεται μάλιστα σε μία συγκυρία που πλέον ακόμη και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τείνει να γίνει πλειοψηφικό μέσα στην κοινή γνώμη και ιδιαίτερα στα λαϊκά στρώματα το ρεύμα απόρριψης του ευρώ και της ΕΕ και όταν είναι γνωστό πόση ζημιά έκαναν οι ευρώδουλες ψευδαισθήσεις που συστηματικά καλλιέργησε στις λαϊκές μάζες το σύστημα εδώ και αρκετές δεκαετίες. Η δήλωση της Α.Παπαρήγα λειτουργεί σαν τροχοπέδη στις θετικές αυτές εξελίξεις. Δεν είναι περίεργο λοιπόν γιατί το σύνολο των συστημικών ΜΜΕ (και ιδιαίτερα διάφορα εγνωσμένου ρόλου) την προβάλλουν με περίπου στρατιωτική ομοιομορφία (του τύπου: «Αλ. Παπαρήγα: Καταστροφή η έξοδος από το ευρώ»). Όταν ο αντίπαλος σε προβάλλει με τον τρόπο αυτό τότε αξίζει να αναρωτηθείς μήπως έχεις γίνει τυφεκιοφόρος του εχθρού.


Ακόλουθεί το επίμαχο απόσπασμα της συνέντευξης της Α.Παπρήγα έτσι όπως δόθηκε στο www.kke.gr. Παρακάτω δίνονται οι σύνδεσμοι ολόκληρης της συνέντευξης καθώς και μερικά μόνο σχετικά δημοσιεύματα έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ.


Κ.Παπαδάκης: Σας άκουσα να λέτε ότι περίπτωση να επιστρέψουμε στη δραχμή δεν υπάρχει. Ή κάνω λάθος; Μου έκανε εντύπωση η άποψή σας. Μπορείτε να μας το εξηγήσετε;
Α.Παπαρήγα: «Καταρχήν εμείς είμαστε γενικά υπέρ της αποδέσμευσης από την ΕΕ, η λύση έξω από το ευρώ και δραχμή στις παρούσες συνθήκες είναι καταστροφική. Αλλά εθελοντικά να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη και αυτή τη στιγμή να τη διώξουν από την ευρωζώνη δεν το βλέπουμε. Αυτό μπορεί να γίνει στο μέλλον, όταν η κρίση θα είναι ακόμη πιο βαθιά και αποφασίσουν οι ισχυρότεροι να μικρύνουν την ευρωζώνη και γενικότερα την ΕΕ. Αυτή τη στιγμή πιστεύουμε ότι θα γίνει μία ελεγχόμενη χρεοκοπία εντός της ευρωζώνης. Αν φτάσει η ΕΕ να διώχνει χώρες, σημαίνει ότι βρίσκεται σε σήψη και βαθιά κρίση αξεπέραστη, πολύ πιο πριν απ’ ότι εμείς περιμένουμε τουλάχιστον».


  • Συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στον Τ/Σ ΑΝΤΕΝΑ & το δημοσιογράφο Γ. Παπαδάκη

  • ΒΗΜΑ, 31/5/2001: Αλ. Παπαρήγα: η λύση έξω από το ευρώ στις παρούσες συνθήκες είναι καταστροφική

·         ΕΘΝΟΣ, 31/5/2011: Καταστροφή η έξοδος τώρα από το ευρώ


  • ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 31/5/2001: Αποκλείει το ΚΚΕ έξοδο από το ευρώ
Δεν «βλέπει» επιστροφή στη δραχμή η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία επανέλαβε χθες ότι το κόμμα της τάσσεται υπέρ της αποδέσμευσης από την Ε. Ε., στις παρούσες συνθήκες όμως η έξοδος από το ευρώ θα ήταν καταστροφική. Μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1, η γ. γ. του ΚΚΕ εκτίμησε ότι ούτε η Ελλάδα πρόκειται να βγει εθελοντικά από την Eυρωζώνη ούτε οι άλλοι να την διώξουν και απέδωσε τη σχετική προειδοποίηση της Ελληνίδας επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη, σε μια προσπάθεια εκβιασμού του ελληνικού λαού ώστε να αποδεχθεί ακόμα σκληρότερα μέτρα. Η γ. γ. του ΚΚΕ δεν απέκλεισε, πάντως, να βρεθεί η Ελλάδα εκτός ευρώ όταν η κρίση γίνει βαθύτερη και οι ισχυροί αποφασίσουν να μικρύνουν την Eυρωζώνη και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τότε θα γίνει μια ελεγχόμενη χρεοκοπία εντός της Eυρωζώνης. «Αν φτάσει η Ε. Ε. να διώχνει χώρες, σημαίνει ότι βρίσκεται σε σήψη, πολύ πιο πριν απ’ ό, τι εμείς περιμένουμε τουλάχιστον», είπε. Η κ. Παπαρήγα εκτίμησε ότι οι εκλογές θα γίνουν πρόωρα και ότι μετεκλογικά η συναίνεση θα είναι πιο εύκολη. Στην ίδια συνέντευξη αναφέρθηκε στους «Aγανακτισμένους», λέγοντας ότι έχουν πολιτικές αντιλήψεις. Επισήμανε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν ποια πολιτική θέλουν και θα πρέπει να έχουν εναλλακτικές επιλογές. «Καταργείται το Mνημόνιο. Εγώ σας λέω μόνο αυτό, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Πρέπει να βάλεις κάτι στη θέση αυτών που λες να καταργηθούν. Προς το παρόν, δεν ακούγεται αυτό το πράγμα», είπε η κ. Παπαρήγα, που έθεσε το ερώτημα αν είναι έτοιμο το κίνημα να αντέξει ισχυρούς εκβιασμούς εναντίον του.

Αποστάσεις των κομμάτων της Αριστεράς από την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Η Αλέκα Παπαρήγα χαρακτήρισε καταστροφική την έξοδο της χώρας από το ευρώ, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει υπερασπιστεί την έξοδο από το ευρώ.

·         ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, Δευτέρα 30 Μαΐου 2011: Αλέκα Παπαρήγα: Καταστροφική η λύση «έξω από το ευρώ» τώρα


  • ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 31/5/2011: Παπαρήγα: Η επιστροφή στη δραχμή είναι καταστροφική

·         ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ, 31/5/2011: Αλ. Παπαρήγα: Καταστροφή η έξοδος από το ευρώ


·         CAPITAL.GR, 31/5/2011: Αλέκα Παπαρήγα: Καταστροφική η λύση “έξω από το ευρώ” τώρα…


·         Inews.gr, 31/5/2011: ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ: ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ Η ΛΥΣΗ «ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ» ΤΩΡΑ

http://www.inews.gr/88/aleka-papariga-katastrofiki-i-lysi-exo-apo-to-efro-tora.htm

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και βεβαια η εξοδος απο το ευρω υπο τις παρουσας συνθικας ειναι καταστροφικη γιαμ το λαο.

Ποιες ειναι οι παρουσες συνθηκες;
Ειναι η απηλη χρεοκοπιας.
Το νεο νομισμα υπο την απηλη χρεοκοποιας, θα υποτιμαται συνεχως.

Ποια ειναι η λυση του ΚΚΕ;
Διαγραφη του χρεους.
Κοινονικοποιηση Τραπεζων και βασικων μεσων παραγωγης.

Με τη διαγραφη ολου ου χρεους, αλλαζουν αρδειν οι παρουσες αρνητικες συνθηκες . Αυτες που θα οδηγουσαν σε διαρκεις υποτιμησεις το νεο νομισμα.
Αυτες οι πιεσεις με την διαγραφη του χρεους, εξαλυφονται.

raskolnikov είπε...

αγαπητέ φίλε, η ένταξη στην ΕΕ και το Ευρώ είναι ο βασικός παράγοντας αν όχι για την δημοσιονομική κρίση, αλλά σίγουρα για την παραγωγική αποδιάρθρωση της χώρας και την διόγκωση της ανεργίας. Η Αντικαπιταλιστική έξοδος από την ΕΕ είναι ούτως ή αλλιώς η μοναδική λύση για μια άλλη πορεία της χώρας. Στη συγκεκριμένη συγκυρία η μόνη πραγματική και βιώσιμη λύση είναι η διαγραφή του χρέους και η κοινωνικοποίηση των τραπεζών. Ταυτόχρονα, δημόσιες επενδύσεις για αναζωγόνηση των μεταποιητικών παραγωγικών δομών σε απόλυτη διασύνδεση με την αγροτική παραγωγή. Τα δύο πρώτα όμως αναγκαία και άμεσα μέτρα, όπως και το τρίτο, δεν μπορούν να αποφασιστούν μέσα στα πλαίσια της ΕΕ είτε μας αρέσει είτε όχι. Το ζήτημα είναι η έξοδος να γίνει με τέτοιο τρόπο που να ωφελεί την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Το ΚΚΕ δε μιλάει για διαγραφή του χρέους. Μάλιστα καταγγέλει το αίτημα αυτό ως ρεφορμιστικό. Παράλληλα, αποκρύβει τις δυνάμεις του ώστε να μην γίνει κάτι μαζικό και πραγματικά ανατρεπτικό επιλέγοντας κομματικές παρτελάσεις. Εδώ και καιρό είχε αρχίσει να τα "αλλάζει" και στο ζήτημα της ΕΕ. Πριν από μερικούς μήνες η εφημερίδα της φιλευρωπαϊκής αριστεράς Εποχή πανηγύριζε για την μεταστροφή του ΚΚΕ στο θέμα της ΕΕ. Τώρα ανοιχτά κλείνει το μάτι στο αστικό σύστημα και αλλάζει την άποψη για την ΕΕ. Στις διακηρύξεις θα φαίνεται αντι-ΕΕ, αλλά στην πράξη το αστικό σύστημα θα είναι σίγουρο δεν κθνδυνεύει από ΚΚΕ στο θέμα αυτό.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ είπε...

Δεν χρειάζεται να λες ψέματα για τη θέση του ΚΚΕ για το χρέος. Γίνεσαι αναξιόπιστος σε σημεία που είσαι σωστός. Λυπάμαι.

Αλ. Παπαρήγα στη Βουλή στις 16/3/2011: «Δεν αναγνωρίζουμε ούτε ένα ευρώ από το χρέος»

«Επομένως, τι μας μιλάτε τώρα για έσοδα, έξοδα και για φοροδιαφυγή κ.λπ.; Φοροδιαφυγή και φοροαπαλλαγή είναι «νύχι - κρέας». Το κυριότερο, πέρα από τα προνόμια που δίνετε, είναι οι φοροαπαλλαγές, επειδή γίνεται πολλή συζήτηση για το χρέος.

Απ' αυτήν την άποψη, εμείς το χρέος δεν το διαχωρίζουμε σε χρέος που αναγνωρίζουμε και σε χρέος που δεν αναγνωρίζουμε. Θα κάνουμε τώρα ιεροεξεταστικές επιτροπές στη Βουλή; Τι να εξετάσουμε; Για εμάς όλο το χρέος το γέννησε το κεφάλαιο, το γέννησε ο ανταγωνισμός, το γέννησαν οι αντιπαραγωγικές δαπάνες, το γέννησαν τα επιθετικά εξοπλιστικά προγράμματα, το γέννησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το γέννησαν οι φοροαπαλλαγές κ.λπ.

Για εμάς είναι όλο παράνομο και ως τέτοιο πρέπει να θεωρηθεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού και πρέπει να διαγράψει την ευθύνη του να συμβάλει στο χρέος τουλάχιστον στη συνείδησή του. ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΧΡΕΟΣ. Όμως, η πάλη κατά του χρέους είναι δεμένη για εμάς με την πάλη κατά του κεφαλαίου».

Είναι δυνατόν να μη καταλαβαίνεις τα κεφαλαία;

raskolnikov είπε...

η φράση διαγραφή του χρέους δεν έχει ειπωθεί από το ΚΚΕ. Όσο και αν ενοχλεί είναι μια πραγματικότητα, μάλιστα υπάρχει αρθρογραφία και συζήτηση από τη μεριά του ΚΚΕ που καταγγέλει αυτό το αίτημα ως ρεφορμιστικό. Μπορείς να διαβάσεις αν θέλεις την απάντηση του Καζάκη στις κατηγορίες του Ριζοσπάστη: http://tvxs.gr/news/%CE%AD%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%88%CE%B1%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CF%80%CE%B1%CE%BD/%CF%83%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B7-%CF%80%CE%BB%CE%B7%CF%81%CF%89%CE%BC%CF%8E%CE%BD-%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%BF%CF%83%CF%80%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B6%CE%AC%CE%BA%CE%B7
Ψάξε μόνος σου να βρεις το άρθρο του Ριζοσπάστη. Εάν το ΚΚΕ έχει αλλάξει άποψη πολύ πρόσφατα, αυτό θα ήταν ευχάριστο, αλλά θα έχει γίνει υπό την πίεση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Πάντως φίλε ψέμματα εγώ δεν γράφω... τα ψέμματα και η λάσπη συνήθεια αποκλειστικά του ΚΚΕ. Δυστυχώς! Μακάρι να ήταν διαφορετικά...

Spyridoula είπε...

Δεν βλεπω καμια αντιφαση στα λεγομενα της κυριας Παπαρηγα.Αναφερει τη συγκεκριμενη διαπιστωση και τη συνδεει με την παρουσα κατασταση

raskolnikov είπε...

κάποιος ο οποίος είναι υπέρ της ΕΕ και συμφωνεί με την κα Παπαρήγα προφανώς και δε βλέπει αντιφάσεις. Αν κάποτε διατύπωνε μια άλλη οργάνωση τις ίδιες απόψεις με την κα Παπαρήγα, η ίδια θα ξεσπάθωνε εναντίον της ευρωλαγνείας της. Ο Μαυρουδέας αναλύει εξαιρετικά και επιτυχημένα το ειδικό βάρος της τοποθέτησής της κας Παπαρήγα

fotis_stamoulis είπε...

Φίλε εχω παρακολουθήσει και τα άλλα άρθα που έχουν δημοσιευτεί στο Blog σου. Αν δεν κάνω λάθος τα περισσότερα απ όσα ανέβηκαν τελευταία αφορούν το κκε. Αν αυτή η ανάγκη πηγάζει απ την αναγνώριση του ως το ιστορικό κόμμα της εργατικής τάξης με αυξημένο χρέος και καθήκον στη σημερινή κατάσταση έχει καλώς. Αν αυτό προκύπτει απ το γεγονός ότι πιστεύουν οι γράφοντες ότι μπορούν να δημιουργηθούν ρωγμές στη βάση του και να μετακινηθούν αλλού μάλλον το αντίθετο συμβαίνει αρκεί να δείς την αύξηση των μελών του ΠΑΜΕ. Θυμίζω ότι το ΠΑΜΕ ξεκίνησε ως πρωτοβαθμια σωματεία. Αν πάλι νομίζουν οι γράφοντες ότι πιέζετε από χώρους όπως η Ανταρσυα καλό θα ήταν να δει κανεις ότι στην ιστορία το κκε άντεξε σε πολύ πιο δυνατές πιέσεις.
Τώρα, σχετικά με την θέση για την έξοδο απ το ευρω. Πιστεύω ότι οι γράφοντες γνωρίζουν ότι υπάρχουν πολλοι τρόποι εξόδου. Έξοδο προτείνει ο ίδιος ο αστικός ευρωπαικός συνασπισμός ως αποτέλεμα ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων. Έξοδο προτείνουν και συντηρητικές ώς και φασιστικές δυνάμεις σε όλο το ευρωπαικό φάσμα. Η Ιρλανδία ζητούσε και αυτή έξοδο. Υπάρχει κάποιο κίνημα επαναστατικό στην Ιρλανδία; To sinn fein αν δεν κάνω λάθος έχει άλλα χαρακτηριστικά. Είναι όλα τα παραπάνω σαφή στο λαό. Είναι έξυπνη κίνηση μια συνθηματολογία που λέει τώρα έξοδο απ την ΕΕ ασχέτως αν αυτό είναι στρατηγική επιλογή όταν μάλιστα υπάρχει σύγχυση ατο λαό για το ΠΟΙΑ ειναι η ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ έξοδος απ την ΕΕ.; Ναι φίλε ώς στάδιο του σοσιαλισμου.Όπως το πες. Δεν αρκούν τόσα χρόνια προπαγάνδισης φαίνεται της θέσης έξω απ την ΕΕ. Ελπίζω να αναγνωρίζεις το ότι το ΚΚΕ αλλά και το παγκόσμιο Κομμουνιστικό αριστερό κίνημα πέρασε μια παρατεταμένη περίοδο ιδεολογικής ήττας; Τουλάχιστον μπόρεσε να αντέξει και να μην συρθεί ούτε στο παραμύθι του Μααστριχ ούτε σε όλα τα ευρωπαικά ιδεολογήματα όταν κομματια της Αριστεράς τότε έβρισκαν ευκαιρίες. Ήταν τότε φίλε μου που άρχιζε να σαπίζει το βασίλειο της Δανιμαρκίας

raskolnikov είπε...

Φώτη ναι ανεβάζω κείμενα κριτικής προς το ΚΚΕ, γιατί η κριτική είναι πεμπτουσία της διαλεκτικής. Και στη συγκυρία το ΚΚΕ κάνει λάθη καταστροφικά για το εργατικό κίνημα. Θα προσέχεις βέβαια ότι κανένας από όσους ασκούν κριτική στο ΚΚΕ δεν χρησιμοποιούν την "σταλινική" ιδιόλεκτο, δηλαδή το βρίσιμο, την λάσπη και την χυδαιότητα. Για το αντίθετο μπορείς να διαβάσεις οποιοδήποτε κείμενο "κριτικής" του ΚΚΕ για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή άλλες δυνάμεις ή φυσικά πρόσωπα. Επαναλαμβάνω ότι στην πολιτική μερικά πράγματα όταν λέγονται έχουν συγκεκριμένο ειδικό βάρος. Με την φράση αυτή η κα Παπαρήγα κλείνει το μάτι ουσιαστικά στο αστικό πολιτικό σύστημα, ενώ παράλληλα στην ιδεολογική μάχη της απονομιμοποίησης της ΕΕ και του Ευρώ βάζει αυτογκόλ προσφέροντας ΤΕΡΆΣΤΙΟ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΣΤΗΡΙΓΜΑ. Δες την χρήση της φράσης... Αφού το κατεξοχήν καταγεγραμμένο στις συνειδήσεις ως αντι-εε κόμμα στην Ελλάδα λέει ότι η έξοδος από το ευρώ θα ήταν καταστροφή τότε τι μας λέτε όλοι εσείς. Αυτό το οποίο γενικά υποστηρίζει το ΚΚΕ είναι ότι το ίδιο θα έρθει στην εξουσία κοινοβουλευτικά, χωρίς να σπάσει ούτε ένα τζάμι. Τότε θα μπορούμε να βγούμε από την ΕΕ!!!!!!! Το ερώτημα όμως δεν είναι τι θα κάνουμε όταν έρθει το ΚΚΕ στην εξουσία. Το ερώτημα είναι τι κάνουμε τώρα!!!!!! Τώρα λοιπόν πρέπει επιτακτικά η χώρα να αναπτυχθεί ένα ανεξάρτητο ακηδεμόνευτο κίνημα ανατροπής της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ που θα επιβάλει την διαγραφή του χρέους, την έξοδο από το Ευρώ, την κοινωνικοποίηση των τραπεζών, τη διασφάλιση των ιδιωτικών αποθεμάτων, την αποφυγή της στάσης πληρωμών προς τον λαό. Αυτό είναι το μεγαλύτερο χτύπημα προς την αστική τάξη. Το ΚΚΕ κινείται ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή να σταθεροποιήσει το αστικό καθεστώς. Εάν το ΚΚΕ σήμερα κατέβαζε τα σωματεία που ελέγχει στην πλατεία Συντάγματος και συνέβαλε στο να πάρει το κίνημα περισσότερο μαζικά, εργατικά και αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά θα είχαμε τελειώσει με τον ΓΑΠ. Αλλά το ΚΚΕ συνεχίζει να κρύβει τον βαθειά καθεστωτικό ρόλο του πίσω από τις λέξεις. Για αυτόν τον λόγο χρειάζεται αυτήν την περίοδο να ασκηθεί δριμύτατη πολιτική κριτική προς τις δυνάμεις του ΚΚΕ

fotis_stamoulis είπε...

Φίλε Κώστα αφού υπάρχει η λογική της παραπομπής στο Blog θα παραπέμψω στο σημερινό Ριζοσπάστη όπου νομίζω θα αποσαφηνίσει κάποια ζητήματα. "Αφορά το κίνημα της πλατείας" :

Τι κίνημα χρειάζεται ο λαός

Είναι αυταπάτη να πιστεύει ο εργαζόμενος ότι οι κινητοποιήσεις στις πλατείες αρκούν για να τον απαλλάξουν από τα παλιά και νέα δεινά που του φόρτωσαν, δίχως κίνημα που να ξεκινάει και να ριζώνει στα εργοστάσια και στους κλάδους, σε κάθε τόπο δουλειάς, ενάντια στην τάξη των κεφαλαιοκρατών. Οταν δεν είναι ισχυρό το κίνημα στα εργοστάσια, οι όποιες κινητοποιήσεις δεν έχουν γερά πόδια.

Είναι αυταπάτη να πιστεύει ο εργάτης ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θα διορθωθούν και θα γίνουν φιλολαϊκά κόμματα. Κινητοποιήσεις που έχουν αυτό το σκοπό δεν έχουν καμιά προοπτική.

Είναι αυταπάτη να πιστεύει ο εργαζόμενος ότι οι λαϊκές κινητοποιήσεις πρέπει να είναι μακριά από όλα τα κόμματα ή και εναντίον όλων. Ενα κίνημα που βάζει στο ίδιο τσουβάλι τους φίλους και τους εχθρούς του, ευνοεί τους εχθρούς του. Ενα τέτοιο κίνημα είναι καταδικασμένο να αυτοχειριαστεί.

Είναι αυταπάτη να πιστεύει ο εργαζόμενος ότι το αστικό πολιτικό σύστημα μπορεί να λειτουργήσει υπέρ του λαού. Το αστικό πολιτικό σύστημα δε διορθώνεται, μόνο ανατρέπεται.

Είναι αυταπάτη να προβάλλει ο εργαζόμενος το αίτημα απαλλαγής από το μνημόνιο, δίχως να το συνοδεύει με το αίτημα για αποδέσμευση από την ΕΕ και ανατροπή του κράτους των μονοπωλίων στην Ελλάδα.


Ελπίζω να ξεκαθαρίζεται η θέση για την ΕΕ. Τώρα μη με ρωτήσεις γιατι αποδέσμευση και οχι έξοδο γιατι νομίζω απάντησα στο προηγούμενο. Το γεγονός ότι υπάρχουν αντιλήψεις και στρατηγικές που αντιλαμβάνονται διαφορετικά την κρίση, τα μέσα πάλης και τις συνέπειες αυτό ιστορικά δεν είναι πρωτόγνωρο. Το δυσαναπλήρωτο κενό του ΓΑΠ θα βρούν τρόπο να το καλύψουν το ετοιμάζουν άλλωστε και οι ίδιοι. Ας μην παίζουμε το παιχνίδι τους. Έχω την εντύπωση ότι άλλα πράγματα τους απειλούν πραγματικά!

Φιλικά Φώτης

πόσοι μας διάβασαν: