Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Ο φασισμός ως ιστορικό παρελθόν και παρούσα απειλή


Διασωματειακή Επιτροπή Τρικάλων: 18.10.2013 Αντιφασιστική εκδήλωση - συζήτηση

18 Οκτώβρη 1944 – 18 Οκτώβρη 2013. Εξήντα εννέα χρόνια μετά την απελευθέρωση των Τρικάλων από τους Γερμανούς ναζιστές και την ήττα του φασισμού και του ναζισμού, γινόμαστε μάρτυρες σχεδόν παντού στην Ευρώπη της ανόδου της ακροδεξιάς. Πιο ανησυχητικό ακόμη, είναι ότι βλέπουμε να εμφανίζονται και να αναπτύσσονται στα δεξιά αυτής της άκρας δεξιάς, δυνάμεις  καθαρά νεοναζιστικές που, σε μερικές περιπτώσεις, όπως στην Ελλάδα, επιδιώκουν να ριζώσουν στην κοινωνία. Δυνάμεις, που θέλουν να συγκροτήσουν κινήματα ρατσιστικά και εξαιρετικά βίαια με διακηρυγμένο στόχο την καταστροφή κάθε συνδικαλιστικής, πολιτικής και πολιτιστικής οργάνωσης των εργαζομένων,  τη συντριβή κάθε αντίστασης των πολιτών, την άρνηση του δικαιώματος στη διαφορετικότητα και την –ακόμα και φυσική- εξόντωση των «διαφορετικών» και των αδύναμων.
 Η Διασωματειακή Επιτροπή εκπροσώπων Τρικαλινών φορέων, εργαζομένων και κοινωνικών κινημάτων ανοίγει διάλογο με την κοινωνία και ξεκινά με το θέμα της διαχρονικής απειλής του φασισμού.
Την Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, ημέρα απελευθέρωσης των Τρικάλων από τους Γερμανούς, συζητούμε με την κοινωνία για την απειλή του φασισμού. Με δεδομένη την κοινωνική κρίση και τα κοινωνικά ερείπια που αυτή προκαλεί, την αποφασιστικότητα και επιθετικότητα της άρχουσας τάξης, τη σημασία των ιστορικών διακυβεύσεων, η αντιφασιστική πάλη συνιστά στρατηγική επιλογή, που απαιτεί οργάνωση, σοβαρότητα, αγωνιστική επένδυση.
Στις 8 το βράδυ της Παρασκευής, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων η Διασωματειακή Επιτροπή των Τρικάλων ξεκινά κύκλο δημόσιας πρό(σ)κλησης σε διάλογο, με θέμα «Ο φασισμός ως ιστορικό παρελθόν και παρούσα απειλή» και ομιλητές τον Μανώλη Γλέζο αντιστασιακό – πολιτικό της αριστεράς, τον Σπύρο Μαρκέτο, καθηγητή πολιτικών επιστημών στο ΑΠΘ και τον Κώστα Παλούκη, ιστορικό.
Διασωματειακή Επιτροπή εκπροσώπων Τρικαλινών
φορέων, εργαζομένων και κοινωνικών κινημάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

πόσοι μας διάβασαν: