Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Ημερίδα για το 1922: Στις ρίζες μας είναι η Επανάσταση και ο Διεθνισμός

από την Εργατική Αλληλεγγύη

Με επιτυχία έγινε η ημερίδα για τα 90 χρόνια από το 1922 που οργάνωσε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου - τελικά στο Πολυτεχνείο και όχι στη Νομική όπως αρχικά ήταν προγραμματισμένο - η Ομάδα Ιστορικού προβληματισμού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Η ημερίδα έγινε σε δύο κύκλους συζητήσεων. Στον πρώτο κύκλο με θέμα «Μικρά Ασία: ο άγνωστος πόλεμος για το εκπαιδευτικό σύστημα Ελλάδας και Τουρκίας», ομιλητές ήταν ο Αλέξανδρος Κατσιγιάννης, εκπαιδευτικός, ο Κώστας Παλούκης, ιστορικός και ο Μπουλέντ Κεπενέκ – εκπαιδευτικός, καθηγητής τούρκικης φιλολογίας σε γυμνάσιο. Στο δεύτερο κύκλο με θέμα το «Εργατικό κίνημα, Αριστερά σε Ελλάδα και Τουρκία και ο πόλεμος στη Μικρά Ασία», ομιλητές ήταν ο Θανάσης Καμπαγιάννης, ιστορικός, ο Τάσος Κωστόπουλος, ιστορικός, δημοσιογράφος και ο Φώτης Μπενλίσοϊ, ιστορικός, διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου.
Στην πρώτη συζήτηση ο Αλέξανδρος Κατσιγιάννης ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται η μικρασιατική εκστρατεία στα ελληνικά σχολικά εγχειρίδια, πώς αποσπάται από το κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο και το ρόλο του ιμπεριαλισμού, πώς αποσιωπάται η εξήγηση και η σημασία της ήττας του Βενιζέλου στις εκλογές του 1920, ο ρόλος του ΣΕΚΕ και συνολικότερα του εργατικού κινήματος.
Ο Μπουλέντ Κεπενέκ ανέλυσε πως η εικόνα του “εχθρού έλληνα” έχει χρησιμοποιηθεί από το τουρκικό εκπαιδευτικό σύστημα για να ενισχύσει τον τούρκικο εθνικισμό, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το γεγονός της κατοχής της Μικράς Ασίας από τον ελληνικό στρατό χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα προκειμένου να δείξει ότι είναι μια υπαρκτή απειλή. Περιέγραψε πώς τα τελευταία χρόνια αυτή η εικόνα έχει αρχίσει να ξεθωριάζει καθώς το ρόλο του “εχθρού” στην εθνικιστική προπαγάνδα έχουν πάρει οι Κούρδοι και ο αντι-κουρδικός εθνικισμός.
Τόνισε επίσης ότι ο εθνικισμός που καλλιεργείται δεν καθορίζει την καθημερινότητα των πολιτών στην Τουρκία ούτε την αμοιβαία συμπάθεια και συνύπαρξη, προσθέτοντας ότι οι αγώνες του λαού στην Ελλάδα ενάντια στην τρόικα και τη ΔΝΤ εμπνέουν το λαό στην Τουρκία.
Ο Κώστας Παλούκης άνοιξε το θέμα για το σχολικό εγχειρίδιο της 6ης Δημοτικού της Μ. Ρεπούση και της επίθεσης που δέχτηκε από την εθνικιστική πλευρά, η οποία αξιοποίησε τα στρογγυλέματα και τις αντιφάσεις του “εκσυγχρονιστικού” λόγου για την οικοδόμηση του έθνους.
Το δεύτερο κύκλο άνοιξε με την εισήγησή του ο Τάσος Κωστόπουλος, παραθέτοντας μια σειρά από ιστορικά στοιχεία και τεκμήρια πάνω στα γεγονότα που αποσιωπά η εθνική αφήγηση για το 1922, βάζοντας ταυτόχρονα το πλαίσιο μέσα στο οποίο εξελίχθηκε η μικρασιατική εκστρατεία: Της εφόδου του ελληνικού καπιταλισμού της Ελλάδας “των τριών ηπείρων και των πέντε θαλασσών” στηριγμένη στο ψέμα της “απελευθέρωσης ελληνικών πληθυσμών” στα πλαίσια της συνολικής ιμπεριαλιστικής εκστρατείας στην καταρρέουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία υπό την καθοδήγηση και προς εξυπηρέτηση του αγγλικού ιμπεριαλισμού.

Επέμβαση

Ο Φώτης Μπενλίσοϊ μίλησε για τις ρίζες του σοσιαλιστικού και κομμουνιστικού κινήματος στην Οθωμανική Τουρκία και τη στήριξη των μπολσεβίκων στο εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα όταν ξέσπασε η ιμπεριαλιστική επέμβαση. Με μια σειρά παραδειγμάτων έδειξε πως η ρώσικη επανάσταση επηρέασε τις μάζες στην Τουρκία, την ίδια στιγμή που ο Κεμάλ έσπευδε να αποκεφαλίσει και να διαλύσει το νεοσύστατο κομμουνιστικό κόμμα για να το αντικαταστήσει με ένα άλλο που να εξυπηρετεί τα ιδεώδη της τουρκικής άρχουσας τάξης και του νεοσύστατου κράτους της.
Ο Θανάσης Καμπαγιάννης ανέλυσε παραθέτοντας γνωστές και άγνωστες ιστορίες από τα πρώτα βήματα και τη στάση του εργατικού κινήματος και της Αριστεράς στην Ελλάδα απέναντι στον πόλεμο, καταλήγοντας ότι “στις ρίζες της Αριστεράς, όσο αποσιωπημένη και αν είναι η ιστορία αυτή από την ίδια, βρέθηκαν: πρώτον, η οργάνωση εργατικών απεργιών σε καιρό πολέμου που τον διεξάγει η δικιά μας άρχουσα τάξη, δεύτερον, η υποστήριξη εξεγέρσεων στις οποίες σπάνε δυστυχώς τζαμαρίες και βιτρίνες και, τρίτον, η αντιπολεμική προπαγάνδα στο μέτωπο επί ποινή προδοσίας της πατρίδας. Στις ρίζες της Αριστεράς στην Ελλάδα βρίσκεται δηλαδή η επανάσταση και ο διεθνισμός”.
Τις εισηγήσεις ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις, ενώ από το Συντονιστικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ο Σ. Αλεξίου κάλεσε όλους τους συμμετέχοντες να δώσουν τη μάχη της επιτυχίας της γενικής απεργίας στις 26 Σεπτέμβρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

πόσοι μας διάβασαν: