Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Φάκελος Λένιν: Επανεξετάζονται οι αιτίες θανάτου του



Νευρολόγος του πανεπιστημίου του UCLA έρχεται να αντιταχθεί στις μέχρι τώρα επικρατούσες θεωρίες γύρω από τον θάνατο του Βλάντιμιρ Λένιν. Σύμφωνα με τον επιστήμονα, η αιτία θανάτου του Λένιν δεν είναι κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα αλλά ένα συνδυασμός άγχους και βεβαρυμένου οικογενειακού ιστορικού ενώ ανοιχτό αφήνει και το ενδεχόμενο δηλητηρίασης.
Το άνοιγμα των ιατρικών φακέλων του Λένιν επιχειρήθηκε στο ετήσιο συνέδριο ιατρικής του πανεπιστημίου του Μέρυλαντ όπου κάθε χρόνο επανεξετάζονται οι συνθήκες θανάτου ιστορικών προσωπικοτήτων. Στο παρελθόν οι σύνεδροι έχουν ασχοληθεί με φιγούρες όπως ο Χριστόφορος Κολόμβος, ο Σιμόν Μπολιβάρ και ο Αβραάμ Λίνκολν. Για την περίπτωση του Λένιν είναι γνωστό ότι πρίν πεθάνει το 1924 είχε υποστεί μια σειρά απο εγκεφαλικά επεισόδια, των οποίων όμως τα αίτια παραμένουν άγνωστα. 
Η αυτοψία έδειξε ότι τα αγγεία στον εγκέφαλο του ηγέτη των Μπολσεβίκων ήταν υπορβολικά σκληρά, πράγμα που δεν εξηγείται ιατρικά, σύμφωνα με τον διοργανωτή του συνεδρίου Δρ. Μακόβιακ. "Πρώτον είναι πολύ νέος και δεύτερον, δεν έχει κανέναν από τους παράγοντες υψηλού ρίσκου". Ο Λένιν δεν κάπνιζε, ούτε επέτρεπε σε καπνιστές να τον πλησιάζουν. Επίσης, δεν είχε ούτε διαβήτη, ούτε πρόβλημα βάρους, ουτέ και η αυτοψία εντόπισε σημάδια υψηλής πίεσης. Με βάση τα παραπάνω, ο Μακόβιακ καταλήγει ότι η έντονη υποψία που επικρατούσε το 1924 για το αν η σύφιλη σκότωσε τον Λένιν ήταν πλήρως δικαιολογημένη. 
Παρόλα αυτά, το οικογενειακό ιστορικό του ηγέτη της Ρωσικής Επανάστασης, είναι το σημείο που εστιάζει ένας άλλος γιατρός του συνεδρίου, ο Δρ. Βίντερς. Αν και ο Λένιν είχε όντως νοσηλευτεί για σύφιλη δοκιμάζοντας τις πρωτόγονες θεραπείες της εποχής και ενώ η ασθένειά του μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικά, η αυτοψία και τα συμπτώματά του δεν συνηγορούν. "Πολλοί άνθρωποι δοκίμαζαν να τον δολοφονήσουν, για παράδειγμα" συμπληρώνει ο Βίντερς προσπαθώντας να διερευνήσει άλλα πιθανά κίνητρα και αίτια. 
Ο Λεβ Λόρι, Ρώσσος ιστορικός που συμμετείχε στο συνέδριο, αποκάλυψε την πεποίθησή του ότι παρά τα εγκεφαλικά του Λένιν, το θεωρεί πολύ πιθανό αυτός που τον αποτελείωσε να ήταν ο Στάλιν και μάλιστα με δηλητήριο. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Λένιν είχε υποστεί πολλά εγκεφαλικά. Ένα από αυτά τον είχε μάλιστα αναγκάσει να μάθει να γράφει από την αρχή ενώ ένα σοβαρότερο επεισόδιο αργότερα τον άφησε ημι-παράλυτο και ανήμπορο να μιλήσει. 
Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Ρώσσος ηγέτης κατάφερε να επανέλθει και ήταν σε θέση να γιορτάσει την πρωτοχρονιά του 1924 αλλά και να πάει για κυνήγι. Για τον Λόρι, ο Λένιν είχε αρχίσει να καταλαβαίνει το λάθος του να στηρίξει την άνοδο του Στάλιν και οι προσπάθειες επαναπροσέγγισης του Τρότσκι έκαναν τον μελλοντικό ηγέτη της ΕΣΣΔ να τον δηλητηριάσει. Είναι γεγονός, τονίζει ο ιστορικός, ότι η δηλητηρίαση έγινε μία από τις αγαπημένες μεθόδους εξόντωσης εχθρών του Στάλιν. "Το αστείο είναι ότι ο εγκέφαλος του Λένιν φυλάσσεται ακόμα στη Μόσχα", θα σχολιάσει ο Λόρι.
Ο Δρ. Βίντερς, αφού μελέτησε τα αρχεία της αυτοψίας και το κλινικό ιστορικό του Λένιν, επιβεβαίωσε πως τοξικολόγικές εξετάσεις ουδέποτε διενεργήθηκαν, ενώ πηγές της εποχής επιβεβαίωναν πως ο αρχηγός των Μπολσεβίκων ήταν κινητικός και ομιλιτικός λίγες ώρες πριν τον θάνατό του. "Και μετά υπέφερε μια σειρά από πραγματικά πολύ άσχημους σπασμούς, το οποίο είναι άκρως ασυνήθιστο για κάποιον με εγκεφαλικό", κλείνει όλο νόημα ο γιατρός.
πηγή: http://tvxs.gr/news/istoria/fakelos-lenin-epaneksetazontai-oi-aities-thanatoy-toy

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο γιατρέ μου για την ανάρτηση. 'Εβαλες το κατάλληλο θέμα την κατάλληλη περίοδο, από το μακρινό μακρινό Μέριλαντ. Νομίζω πως πρέπει να προταθείς νια νόμπελ ιατρικής και δημοσιογραφίας

tp είπε...

100% ετσι ειναι

Ανώνυμος είπε...

για να το λέει το tvxs έτσι θα είναι. Τελικά η Ανταρσύα πήγε με το Σύριζα;

raskolnikov είπε...

http://antarsya.gr/node/374

Ανώνυμος είπε...

η "άλλη" ανταρσύα που λέει: "είμαι ανταρσύα και ψηφίζω σύριζα"; η παρέμβαση μελών ανταρσύα για το κοινό εκλογικό μέτωπο με το σύριζα; Είμαστε στα πρόθυρα διάσπασης; τί παίζει τελός πάντων;

πόσοι μας διάβασαν: