Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Ο Βόλος και η περιοχή του από τον Α’ έως το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ιστορία-οικονομία-κοινωνία-πολιτισμός

Εταιρεία  Θεσσαλικών  Ερευνών
Δήμος Βόλου - Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. - ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.
Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών
Τ.Ε.Ε. Ν. Μαγνησίας
Eπιστημονικό  Συνέδριο
Ο Βόλος και η περιοχή του από τον Α’ έως το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
ιστορία-οικονομία-κοινωνία-πολιτισμός
14 - 15 - 16 Οκτωβρίου 2011
Αμφιθέατρο Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας
(2ας Νοεμβρίου και Ξενοφώντος)
Πρόγραμμα Εργασιών
Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011
7:00 μ.μ.   Έναρξη εργασιών συνεδρίου 7:15 μ.μ.   Χαιρετισμοί – προσφωνήσεις
1η συνεδρία. Προεδρείο: Μηλίτσα Καραθάνου
- Πολυμέρης Βόγλης, επ. καθηγητής Ιστορίας ΙΑΚΑ, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, «Μεσοπόλεμος, η αρχή του 20ού αιώνα στην ιστορία της Ελλάδας»- Γιάννης Κουτής (επιμ.) : «Ο Βόλος στο Μεσοπόλεμο: το χρονικό μιας εποχής»- Κασσιανή Αμυγδαλίτση: Ελληνικά τραγούδια του Μεσοπολέμου
Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011 
9:00 π.μ.   2η συνεδρία. Προεδρείο: Σωκράτης Αναγνώστου
- Ευάγγελος Πρόντζας, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστήμιου, «Ο Βόλος μεταξύ οικονομικών κρίσεων (1893-1933). Από την κρίση του Δημοσίου Χρέους στην κρίση των Τραπεζών».- Κώστας Λιάπης, λαογράφος- συγγραφέας, «Τα χωριά του Πηλίου στα 1939 με τη ματιά του Γάλλου περιηγητή François Perilla».- Χαράλαμπος Χαρίτος, ομότ. καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, «Απηχήσεις του “Εθνικού Διχασμού” στο Βόλο και τη Μαγνησία»
Συζήτηση Διάλειμμα
11:00 π.μ.   3η συνεδρία. Προεδρείο: Απόστολος Παπαθανασίου
- Βάσα Παρασκευά, δρ. Θεολογίας, «Το ιστορικό της ανέγερσης ναών στο Βόλο κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου»- Δημήτρης Τσιλιβίδης, δρ Θεολογίας, «Ο Δημητριάδος Γερμανός στα χρόνια του Μεσοπολέμου και της Κατοχής» - Δημήτρης Κωνσταντάρας- Σταθαράς, συγγραφέας, «Η έλευση των Μικρασιατών προσφύγων στο Βόλο κατά τον Μεσοπόλεμο»
Συζήτηση
5:30 μ.μ.   4η συνεδρία. Προεδρείο: Αντώνης Σμυρναίος
- Βέρα Βασαρδάνη, φιλόλογος, «Λογοτεχνική δραστηριότητα στο Βόλο την περίοδο του Μεσοπολέμου»- Μαρία Σπανού, μουσειοπαιδαγωγός - μετ. νεότερης ιστορίας , «Όψεις της εικαστικής  "πρωτοπορίας"  του Βόλου στα χρόνια του Μεσοπολέμου»- Γιώργος Κοντομήτρος, δρ  Ιστορίας της Εκπαίδευσης, «Η εκπαίδευση στο Βόλο από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου πολέμου ως το 1940»
Συζήτηση Διάλειμμα
7:30 μ.μ.   5η συνεδρία. Προεδρείο: Χρήστος Ξενάκης
- Γιάννης Κουτής, ιστορικός, «Βόλος, αθλητικά στιγμιότυπα του Μεσοπολέμου»- Γρηγόρης Καρταπάνης, ερευνητής, «Το ποδόσφαιρο στο Βόλο στο Μεσοπόλεμο»- Σταύρος Κατσούρας, δρ Κοινωνιολογίας, «Ο Βόλος ως κέντρο του εργατικού κινήματος του Μεσοπολέμου»
Συζήτηση
Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011
10:30 π.μ.   6η συνεδρία. Προεδρείο: Αίγλη Δημόγλου
- Ελένη Φεσσά-Εμμανουήλ, ιστορικός της αρχιτεκτονικής, ομότ. καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, «Αρχιτέκτονες του Βόλου και του Πηλίου στα χρόνια του Μεσοπολέμου»- Κώστας Αδαμάκης, επ. καθηγητής Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, «Η αρχιτεκτονική των εργοστασίων στο Βόλο την περίοδο του Μεσοπολέμου»- Μηλίτσα Καραθάνου -Ζαρλή, επίτ. δρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, «Η Βολιώτισσα στο Μεσοπόλεμο»
Συζήτηση Σύνοψη εργασιών Λήξη εργασιών
Οργανωτική Επιτροπή Χαράλαμπος Χαρίτος, πρόεδρος Μαρία Σπανού, αντιπρόεδρος Γεώργιος Κοντομήτρος, γραμματέας Αιμίλιος Σουβατζής, ταμίας Τέλης Θεοχαρόπουλος, μέλος
Επιστημονική Επιτροπή Χαράλαμπος Χαρίτος Ευάγγελος Πρόντζας Πολυμέρης Βόγλης Αίγλη Δημόγλου Γιάννης Μουγογιάννης
Γραμματεία Σταύρος Κατσούρας Γρηγόρης Καρταπάνης Βάσα Παρασκευά

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλά θα ήταν να υπήρχε μια εισήγηση για το πογκρόμ των ακροδεξιών τραμπούκων φιλομοναρχικών που μετά την καταστολή του βενιζελικού κινήματος του '35, πυρπόλησαν τον προσφυγικό οικισμό (μάλλον εκεί που σήμερα είναι η Νέα Ιωνία) με αποτέλεσμα να καούν οι παράγκες και να χάσει τη ζωή του ένας πρόσφυγας.

πόσοι μας διάβασαν: