Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Οι Βαρκάρηδες-Η μηδενιστικη ομαδα της Θεσσαλονικης 1898-1903

Το 1898, μια παρέα επαναστατών μακεδόνων μαθητών στη Θεσσαλονίκη, σε επαφή με αναρχικούς πυρήνες με έδρα κυρίως τη Γενεύη, σχηματοποιεί την ομάδα των Ταραχοποιών που λίγο αργότερα θα μετονομασθεί Βαρκάρηδες. Εξαρχής στόχος τους είναι η τεροριστική δράση στο πνεύμα της αναρχικής «προπαγάνδας με τη δράση».

Στις 28 Απρίλη του 1903 πραγματοποιείται το από καιρό προετοιμαζόμενο σχέδιο των Βαρκάρηδων με ανατινάξεις στόχων και εκρήξεις βομβών σε όλη τη Θεσσαλονίκη. Τρεις μήνες αργότερα, στις 20 ιούλη 1903, ξεσπά και η ένοπλη εξέγερση του V.M.R.O. στη βορειοανατολική Μακεδονία. Χτυπιούνται τούρκικες φρουρές και τα τσιφλίκια των μπέηδων προτού η εξέγερση κατασταλεί αφήνοντας πίσω της χιλιάδες νεκρούς.


Οι Βαρκάρηδες-Η μhδενιστικη ομαδα της Θεσσαλονικης 1898-1903

1 σχόλιο:

Ποντος και Αριστερά είπε...

Xωρίς παραξήγηση βέβαια και με όλο τον πρέποντα σεβασμό, αλλά νομίζω ότι οι "μακεδόνες μαθητές" εκείνης της εποχής ήταν καραμπινάτοι και χωρίς κανένα κόμπλεξ Βούλγαροι.

Πόσο μάλλον που ακόμα και ο πατέρας του μακεδονισμού, ο Μισίρκοφ παλάντζαρε μεταξύ βουλγαρισμού και μακεδονισμού. Αλλά και ο μακεδονισμός του είχε σλαβικό περιεχόμενο και πρόσημο και όχι σαν τους σημερινούς εθνικιστές σλαβομακεδόνες που νοιώθουν τον εαυτό τους κατευθείαν απόγονο του Φίλιππου και της της Ολυμπιάδας (την οποία ειρήσθω εν παρόδω, την διεκδικούν οι Αλβανοί εθνικιστές μιας και ήταν αρχαία Ηπειρώτισα)

πόσοι μας διάβασαν: