Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

o Λένιν, ο Λένον και η Οκτωβριανή Επανάσταση: η πραγματική πηγή ενός υποτιθέμενου ανεκδότου

Είναι σε όλους διαδεδομένο μετά την παρουσίασή του από το Ράδιο Αρβύλα το ανέκδοτο με τον Λένιν στην Οκτωβριανή Επανάσταση και το πλήθος από κάτω να φωνάζει Λένον. Επειδή πολλοί ίσως να μην το γνωρίζουν, το παρουσιάζουμε.

Έρχεται ο Λένιν να μιλήσει σε μία συγκέντρωση. Καθώς είναι στην εξέδρα και είναι έτοιμος να μιλήσει ο κόσμος φωνάζει:
-Λένον, Λένον, Λένον, Λένον!
- Συγνώμη...
Λένιν με λένε, όχι Λένον !
Ο κόσμος σταματάει λίγο και συνεχίζει
-Λένον! Λένον! Λένον! Λένον!
Ο Λένιν χτυπά το μικρόφωνο για να πάρει την προσοχή του κόσμου και επαναλαμβάνει
-Ρε παιδιά, ποιος Λενον; Λένιν!
Ο κόσμος ακόμη πιο έντονα
-Λένον! Λένον! Λένον! Λένον!
Ο Λένιν λίγο τρελαμένος λέει
- Βρε σύντροφοι Λένιν Λένιν, ξεχάστε τον Λένον!
Ο κόσμος σε υστερικό βαθμό φωνάζει
-Λένον, Λένον, Λένον, Λένον, Λένον, Λένον, Λένον, Λένον!
Και ο Λένιν
- Ας ειναι, τι να κάνω. Imagine all the peeeeeeeople...



Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι πρόκειται για ανέκδοτο. Δεν είναι δυνατόν να γίνει ένα τέτοιο λάθος καθώς σε κάθε περίπτωση δεν είναι δυνατόν το πλήθος να γνώριζε τον Λένον πολύ πριν από τη γέννησή του. Το γέλιο προκύπτει από το λεκτικό παιχνίδισμα που προκύπτει από την ομοιότητα των δύο ονομάτων, αλλά και το γεγονός ότι και οι δύο έχουν βρεθεί μπροστά σε κοινό χιλιάδων ανθρώπων να τους θεωρούν ινδάλματα. Όμως η ιστορική έρευνα αποδεικνύει ότι τα πράγματα δεν έχουν έτσι. Μια ιστορική πηγή έρχεται να αποκαλύψει την αλήθεια.
Βρισκόμαστε τον Οκτώβρη του 1917. Οι μπολσεβίκοι έχουν επικρατήσει και διεξάγεται το Δεύτερο Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ. Ο Λέον Τρότσκι κάνει το άνοιγμα. Τι συμβαίνει όμως όταν ολοκληρώνει τον λόγο του; Στο βιβλίο του Τόνι Κλιφ, Τρότσκι, 1879-1917, Προς τον Οκτώβρη, Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο, Αθήνα, 2009 μαθαίνουμε την πραγματική αλήθεια. Διαβάζουμε στην σελίδα 356: "Ο Σουχάνοφ αναφέρει: "Μετά ο Τρότσκι παρουσίασε τον Λένον στη συγκέντρωση και του έδωσε το λόγο για μια ομιλία σχετικά με το καθεστώς των σοβιέτ, εν μέσω θυελωδών επευφημιών." Ο Τόνι Κλιφ μας παρουσιάζει μια πηγή, τον Σουχάνοφ, ο οποίος όντας παρών τότε θυμάται τα πράγματα όπως έγιναν. Φυσικά, η λογοκρισία δεν αναφέρει τι φώναζε ο λαός. Φυσικά, θα φώναναζαν "Λένον", αφού ο ίδιος ο Τρότσκι τον παρουσίασε έτσι. Επίσης, η λογοκρισία κρύβει την αντίδραση του Λένιν/Λένον. Έτσι, το φερόμενο ως "ανέκδοτο" ήρθε 96 χρόνια μετά να μας αποκαλύψει αυτό που πραγματικά έγινε. Για όλους όσους θεωρούν ότι κάνω πλάκα αναρτώ το ντοκουμέντο, την σελίδα από το βιβλίο του Τόνι Κλιφ.


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

σφε έχεις καταλάβει ότι πρόκειτασι για τον δαίμονα του τυπογραφείου έτσι?

raskolnikov είπε...

σύντροφε το ξέρω.... το βιβλίο είναι πάρα πολύ καλό και το έχω χρησιμοποιήσει.... και γενικά είναι πολύ προσεγμένη έκδοση.... ειλικρινά δεν έχω προσέξει άλλο λάθος.... αλλά ειλικρινά το συγκεκριμένο λάθος ήταν πολύ αστείο, όχι μόνο γιατί έκανε τον Λένιν Λένον, αλλά γιατί τον έκανε σε εκείνη την ιστορική συγκυρία που έλεγε το ανέκδοτο.... λίγο χιούμορ θα πρέπει να είναι αποδεκτό... απλά ταίριαζε τόσο πολύ... είναι φοβερή τρολιά...

συντροφικά

πόσοι μας διάβασαν: