Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Η περίπτωση των ποδοσφαιρικών σωματείων στην ελληνική κοινωνία του μεσοπολέμου 1922-1936

Η περίπτωση των ποδοσφαιρικών σωματείων στην ελληνική κοινωνία του μεσοπολέμου 1922-1936



Σύμφωνα με τον Γιώργο Γάσια "το παιχνίδι με κάποιο είδος μπάλας δεν ήταν άγνωστο σε διαφορετικούς πολιτισμούς και σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους. Για τους ιστορικούς του αθλήματος όλα αυτά τα παιχνίδια θεωρούνται κατά κανόνα πρόδρομες μορφές του ποδοσφαίρου. Εντούτοις το ποδόσφαιρο, όπως είναι γνωστό σήμερα, δεν αποτελεί απλά και μόνο την εξέλιξη τοπικών παραδοσιακών παιχνιδιών.


Οι ραγδαίες αλλαγές πιο συγκεκριμένα στις οικονομικές και κοινωνικές δομές που δημιούργησε η βιομηχανική επανάσταση είχαν ως αποτέλεσμα τη χωρίς προηγούμενο επιτάχυνση της αστικοποίησης, την ανάδυση όρων μαζικής παραγωγής και κατανάλωσης ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία συγκροτείται η έννοια του ελεύθερου χρόνου που δημιουργεί νέου είδους κοινωνικές σχέσεις.


Στο πλαίσιο λοιπόν της ευρύτερης αυτής συγκυρίας, το ποδόσφαιρο πρωτοεμφανίστηκε σε πιο οργανωμένη μορφή το 19° αιώνα στα βρετανικά puplic schools και αναδείχθηκε στον 20° αιώνα σε πλανητικό πάθος." Ο Γιώργος Γάσιας στην εργασία αυτή στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Νεώτερης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης παρουσιάζει την ανάδυση του ποδοσφαίρου στην ελληνική πραγματικότητα και ιδίως στον μεσοπόλεμο.

μπορείτε να το βρείτε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

πόσοι μας διάβασαν: