Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015

το 61ο τεύχος του περιοδικού Τα Ιστορικά

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Περιοδικό ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ 61
Φωτογραφία του χρήστη Εκδοτικός Οίκος Μέλισσα.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Περιοδικό ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ 61
Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου στις 12:30 μ.μ.

Κυκλοφόρησε, από τον εκδοτικό οίκο Μέλισσα, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, το 61ο τεύχος του περιοδικού Τα Ιστορικά, που διευθύνουν ο Σπύρος Ασδραχάς, ο Άγγελος Δεληβορριάς και ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος.
Με ένα πλούσιο αφιέρωμα –«Αναφορά στον Σπύρο Ασδραχά»– ξεκινά το νέο τεύχος του περιοδικού. Φίλοι, μαθητές και ομότεχνοι, ο Τριαντάφυλλος Σκλαβενίτης, ο Δημήτρης Τσερές, η Σεβαστή Λάζαρη, ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, ο Νίκος Ξυδάκης, ο Νίκος Θεοτοκάς, ο Νίκος Κοταρίδης, η Ελευθερία Ζέη, ο Βαγγέλης Πρόντζας, η Ρόδη Σταμούλη, ο Νίκος Καραπιδάκης, ο Αντώνης Λιάκος, η Λίζυ Τσιριμώκου και ο Θανάσης Βασιλείου γράφουν για το έργο και τις επιστημονικές και πολιτικές παρεμβάσεις του Σπύρου Ασδραχά. Ακολουθούν οι μελέτες του Κώστα Παλούκη για τους αναπήρους πολέμου την περίοδο 1912-1922, της Γεωργίας Μαυρογόνατου για τον θεσμικό τεχνικό εκσυγχρονισμό στο πεδίο των υδραυλικών έργων κατά τον Μεσοπόλεμο, του Χρήστου Ηλιάδη σχετικά με τις ανταγωνιστικές προσεγγίσεις για τη δράση των μειονοτικών ιδρυμάτων στη Θράκη τα χρόνια 1945-1951 και του Πέτρου Πετράτου για τους Κεφαλονίτες ριζοσπάστες. Ο Νίκος Ποταμιάνος, η Βούλα Βερράρου και ο Δημήτρης Αρβανιτάκης συζητούν καίρια θέματα της σύγχρονης ιστοριογραφίας, ενώ ζητήματα δεοντολογίας ως προς την εκπαιδευτική και την αρχειακή πολιτική θέτουν η Έφη Αργυρού, η Σεβαστή Λάζαρη και η Έφη Αβδελά. Το τεύχος συμπληρώνεται με βιβλιοκρισίες και παρουσιάσεις πρόσφατων εκδόσεων (Ρίκα Μπενβενίστε, Λουκία Δρούλια, Μιχάλης Ν. Μιχαήλ, Βασίλης Γ. Μανουσάκης).
Το ευρετήριο περιεχομένων του συνόλου των τευχών του περιοδικού είναι προσιτό σε κάθε ενδιαφερόμενο, στον δικτυακό τόπο του εκδοτικού Μέλισσα και του Μουσείου Μπενάκη (www.melissabooks.com και www.benaki.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

πόσοι μας διάβασαν: